Последователи

сряда, 16 октомври 2013 г.

Хелоуин
 
Да си призная почти нищо не зная за този празник.Никога не съм се и интересувала, до днес.Естествено  има и „виновник „  за това, ")  екипа на щурите предизвикателства и тяхното предизвикателство Хелоуин.Поразрових се, попрочетох и направих и картичка :).
И за такива като мен, реших от вътрешната страна на картичката да има информация за празника.

                     Ето и някои любопитни факти, взети от Уикипедия.

  • Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.

  • На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание.  

  • В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият текила на гробището , а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

  • Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.


  • Някои правят аналогия с българския езически култ на кукерството. Това вероятно е неправилно, тъй като маскирането с костюми на Хелоуин е сравнително млада традиция, станала популярна в САЩ едва през 30те години на 20в., докато кукерите са религиозен култ от дохристиянския български период.


Картичката включвам в:
 

 
 

4 коментара:

  1. Благодаря за изчерпателната информация. Беше ми много интересно. Чудесна картичка.

    ОтговорИзтриване
  2. Great card, well done! Thanks for joining us at The Crazy Challenge.

    groetjes, Ellen

    ОтговорИзтриване
  3. Мех, аз също не съм фен на чуждите празници, макар че на практика 80% от християнските обичаи са заимствани от езическите :) А паяците ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  4. Such a neat Halloween creation! Thank you for sharing with us here at Creative Creations!

    ОтговорИзтриване